30 de març 2006

Perfum de romaní...


El romaní és una planta aromàtica, típica de les regions Mediterrànies on creix a l'estat espontani.
El seu nom en llatí significa "brisa de mar" i dona el topònim a un'ample àrea geogràfica entre Cap de Galera i Punta del Lliri, millor coneixuda com la Costa del romaní.
Una mata de romaní pot arribar a dos metres de alçària.
Espècie sempreverda té fulles lineares i estretes de color verd fosc intensament perfumades i unides en petits rams, les seves flors són petites i de color blau clar o lila.
L'acció benèfica d'aquest arbust és possible gràcies a la presència de l'oli essencial que representa el seu principi actiu medicinal.
És un valid remei contra dolors d'estómac, reumatismes i mal de cap i troba gran utilitat en el camp cosmètic.
El romaní ocupa un lloc de honor en la cuina tradicional sarda. Aquesta espècia es utilitza pel condiment de rostits i de plats de animals de caça.
En el passat les esposes vestiven corones de romaní daurat i el lligaven amb cintas de seda i tenint reputació de reforçar la memòria, era símbol de fidelitat pels enamorats.
Durant les epidèmias de pesta es portava una mica de romaní en el mànec del bastó de passeig i dins les butxaques per ololar-lo en zones contagióses i sospitóses.
Una història espanyola conta que l'arbust de romaní va oferir refugi a la Verge durant l'Èxode a Egipte, i ja que ella va penjar el seu mantell damunt la planta, les flors petites i blanques van canviar de color en blau cel.